Slăbiciunea ascunsă din „Sunt puternic(ă), pot singur(ă)”

Lumea modernă derapează ușor din ambiții paranoice de independență. Reușita și succesul se măsoară în zilele noastre prin gradul de îndepărtare de oameni, de înstrăinare. „Pot singur. Nu am nevoie de nimeni…” își spun adesea cei care trăiesc iluzia unei vieți împlinite. E drept că nu evoluăm din validări și confirmări din afară, ci din…

One step at a time

Ziua mea îmi amintește de mine. De ziua mea e senin întotdeauna și lalelele sunt întotdeauna proaspete. Ziua mea e despre mine. Mă simt bine în viața mea, iar în ultimii ani am simțit că sunt exact în locul potrivit din toate punctele de vedere. Îmi iubesc viața cu tot ceea ce îmi oferă ea,…

Cooperativa de bine și alte iluzii din online

Consilieri-sfătuitori, pseudo-experți în psihologie și educație, coafeze erijate în binefăcători, „specialiști” în binele universal și-au focusat eforturile în mediul online și se prezintă cosmetizat în cooperative de binefacere. Având calități (de necontestat, de altfel) de buni comunicatori, reușesc să te facă să crezi în ”expertiza” lor. Popularitatea dumnealor vine din imaginea de succes creată și…

Presiunile unei lumi imperfecte

În „lumea” adulților există o preocupare constantă pentru binele copiilor. A fi părinte nu este mereu minunat. Sunt griji, îngrijorări, probleme de tot felul, dar și problematizări (uneori părinții văd probleme și acolo unde nu sunt), întrebări multe și, deopotrivă temeri, frământări, uneori frici multe și furie. Însă doar adulții echilibrați pot procesa rațional grijile…

Creierul, fericirea și multe urări de An Nou

Ultimele zile din an sunt sunt impregnate de o angoasă existențială amestecată cu un entuziasm amăgitor pentru vremuri mai bune: acum se fac bilanțuri, se contorizează împliniri, eșecuri și realizări, se fac planuri pentru anul ce vine, se caută noi căi spre fericire… Invariabil, 9 din 10 mesaje cu urări de final de an gravitează…

Mândria de a fi român între ceea ce suntem și ceea ce credem că suntem

Mândria de a fi român este întreținută de o relație ambiguă cu propria imagine și este foarte diferită de realitatea celorlalți. Mândria de a fi român este încrederea în sine extremă a cetățeanului care respinge tot ce nu e românesc, autentic sau ce nu îi aparține, încredere care îl îndreptățește să creadă despre sine însuși…

Profesorul NOU_agent al schimbării

Un studiu făcut în SUA în 2021 prezicea că pierderile de învățare pentru elevi din cauza pandemiei (școlii online) vor fi între 5 și 9 luni, în medie. Același studiu propunea și strategii de învățare accelerată (în timpul vacanțelor) și pregătire/meditații suplimentare zilnice la școală. Cine se oferă să implementeze aceste strategii? Câți dintre profesori…

Parenting update. Necesar și obligatoriu

Odată cu începerea școlii, reîncep dezbaterile dintre părinți pe grupurile de whatsapp. Nevoia de a comunica clar și succint este mai urgentă ca niciodată și apar adesea întrebări legate de activitatea școlară și evoluția la învățătură, dar și de disconfortul emoțional resimțit de copii la presiunea adulților. Și apar mulți părinți nemulțumiți, revoltați și atotștiutori…Și profesori,…

Mai mult decât profesori…

Auzim adesea afirmații despre elevi, despre atitudinile lor, despre motivația lor pentru învățare: „Elevii de azi nu mai vor să învețe carte…”, „Elevii nu mai sunt interesați de ce le oferă școala…”, „Elevii nu participă activ la lecție, nu se implică în activitățile școlare”, ba chiar situații mai grave, „sfidează profesorii și școala.” Din păcate,…

Tu ce fel de profesor ești?

Auzim deseori, în anumite contexte, expresii de genul „acesta este un profesor foarte bun”, „are har pentru ceea face” etc. Dar ce inseamna sa fii un dascăl bun ? Nimeni nu se naște profesor, poate deține anumite înclinații, dar, de cele mai multe ori, aceasta profesie se învață. Cel care dorește să devină profesor învață…

Încarc…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.