Cultivarea disciplinei este poate cea mai grea sarcină a adulților (părinți, educatori…). Dincolo de sensul de dicționar, care poate trezi unora amintiri dureroase, disciplina se poate defini în zilele noastre drept trăsătură de caracter la mare căutare.
Revolta, furia, protestul și refuzul unora de a respecta legea și recomandările în situații de criză, sunt dovezi certe ale unui caracter…slab.

Cred cu tărie că trebuie să înțelegem ceva foarte important zilele acestea: ne facem bine dacă respectăm niște reguli. Nu e despre orgolii, nici despre politică sau lupte pentru putere. E despre acceptare și despre activarea tuturor resurselor pentru a merge mai departe.

Ne lovim de cea mai mare problemă a românului „emancipat” peste noapte: rezistența la schimbare. E foarte frumos (la nivel declarativ) să vorbim despre dezvoltare personală, despre formare continuă și perfecționare, despre evoluție și inovare, dar devine foarte greu când suntem puși în situația de a ieși din zona de confort. Da, îndrăznesc să spun că un om de caracter este disciplinat sau măcar încearcă să-și cultive această disciplină în demersul de a accesa acel nivel superior de dezvoltare personală atât de râvnit.

Fără disciplină calitatea vieții scade dramatic. Și noi, adulții, avem nevoie de această atitudine mai mult decât am crede. Suntem furioși, vulnerabili, triști, chiar indisciplinați în ultima perioadă. E greu pentru toată lumea acum, indiferent de vârstă sau statut social, de contul din bancă sau de profesie.
Transformarea acestei indiscipline în asumare, perseverență și responsabilitate (dincolo de aplecarea firească spre suferința emoțională) este obligatorie dacă vrem să ieșim cu bine din pandemie. Asta înseamnă să fii inteligent, să fii empatic și adaptat. Cei inteligenți și cu adevărat puternici sunt cei care sunt disciplinați, educați și care au respect față de lege și de semenii lor, care văd binele dincolo de zidurile prea înalte ridicate din orgolii și aroganță.

Micile rutine zilnice construiesc binele. Disciplina unor activități simple de tipul: 10 minute pentru dușul de dimineață, micul dejun luat la aceeași oră, cappuccino „to go” de la cafeneaua preferată, munca (activitatea profesională) zi de zi, filmul de sâmbătă, cartea de duminică etc…toate astea conduc la echilibru și sănătate emoțională.
Fiecare își poate stabili si urma mici rutine.
Și când mintea vine să ne păcălească cu gânduri de genul: mai târziu, nu astăzi, nu am chef… să trecem în acțiune, să ne activăm toate resursele de bine: optimism, răbdare, încredere, curaj și asumare.

Când cineva îmi spune că nu are deloc timp liber, că nu-și vede capul de treabă, că nu-i ajunge timpul, pentru mine nu mai e ceva de admirat. Să ai tot timpul ocupat spune despre tine și lucruri mai puțin vizibile, dar demne de luat în considerație. E clar că nu știi să te organizezi și ești ineficient sau că ți-ai asumat mult mai mult decât poți duce, pentru că nu știi să spui “nu”. Sau vorbește despre o nevoie extremă de a demonstra că ești important și căutat, sau despre un gol fără sfârșit pe care vrei să-l umpli cu „proiecte” în calendar.
Kindly reminder: Pentru o bună sănătate mentală, cultivați disciplina! Cât de cât! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s